Zombieland (2009)

Režija: Ruben Fleischer
Scenarij: Rhett Reese, Paul Wernick
Igrajo: Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Emma Stone, Abigail Breslin…
Žanr: grozljivka, komedija
Dolžina: 88 min
Leto: 2009
Država: ZDA

Virus je (končno) večino ljudi na svetu spremenil v zombije. V boju za preživetje s temi gnusnimi nesmrtniki prestrašeni in samotarski študent Columbus (Jesse Eisenberg) združi moči z neustrašnim Tallahasseejem (Woody Harrelson), ki je pravi umetnik v iztrebljanju zombijev. Kmalu se jima na njunem roadtripu pridružita še premeteni sestri Wichita (Emma Stone) in Little Rock (Abigail Breslin).

Zombieland, kot že iz naslova lahko sklepamo, govori o zombijih. Torej boste rekli; pa kaj, še en zombie horror. Vendar to ni tipični zombie movie. Je zmes grozljivke in komedije. Meji že na satiro. Vsakomur, ki je bil všeč Shaun, bo tudi Zombieland. In kot že vemo, to ni tipični zombie movie. A kaj ga dela tako drugačnega in s tem mogoče tudi boljšega? Za zombie podžanr ima dokaj netipične like, scene, dogodke, situacije. Npr. V filmu ima cameo vlogo Bill Murray, Bill Fucking Murray, legenda komidijantska, ki doda filmu nekaj bizarno unikatnega. Seveda so pa v temu slikosuku glavna atrakcija vodilni liki. Ti so odlično napisani, kajti so zelo gledabilni in všečni in karizmatični. Eisenberg in Harrelson sta čisto nekaj svojega. Kot kakopak tudi Breslin in Stone. Slednja s svojo karizmo blesti, saj jo je prijetno gledati pri tekanju in streljanju zombijev. Mila Jovović je dobila konkurenco.

Filmu dodatno unikatno začimbo doda samo pripovedovanje zgodbe skozi pravila za preživetje. Eisenberg razlaga o pravilih, ki jih potrebuješ za preživetje v džungli zombijev. Pravila kot to, da moraš biti hiter, da uideš zombijom. Da moraš obvladati orožja. Da moraš imeti vedno pripet varnostni pas. Da moraš vedno pregledati zadnje sedeže. Da moraš vedno preveriti, če si zombija res ubil. In tako naprej.

Skratka. Zombieland je izredno samosvoj in zabaven film, ki bi znal poleg hard-core zombie fenov navdušiti tudi običajne glodalce.

OCENA: 4,5/5

Jure Bortek

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *