Stoletnik, ki je splezal skozi okno in izginil (2013)

Izvirni naslov: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Žanr: Akcija, avantura, komedija, drama
Po romanu: Jonas Jonasson
Država: Švedska
Čas trajanja: 114 min
Režija: Felix Herngren
Scenarij: Felix Herngren, Hans Ingemansson
Igrajo: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg…

Film temelji na istoimenskem romanu – Stoletnik, ki je splezal skozi okno in izginil – švedskega avtorja Jonasa Jonassona. Knjiga ni bila finančno in kritiško uspešna le na švedskem, temveč je slavospeve poslušala tudi v mednarodnih vodah. Enako pa velja tudi za njen celuloidni umotvor.

Allan Karlsson, igra ga Robert Gustafsson, je stanovalec v domu starejših in je pravkar upihnil stoto svečko. Malce nejevoljen in kajpak željan novih dolgodivščin, spleza skozi okno in urno zapusti svoj poslednji habitat. Dogodivščine se začnejo hitro vrstiti in na tej svoji brezciljni ekskurziji si naš sivolasi Allanček najprej po nesreči od živčnega zlikovca prisvoji poln kufer keša. Le-ta pripada zlobnim gangsterjem, katere si dolgoročno nakoplje na svoj rep. Film nam s svojim farsičnim stilom nadrealizma in absurdizma oz. forestgumpovskim pristopom postreže z obilico črnega humorja in bizarnimi dogodki, kajti skozi Allanovo naracijo uvidimo v njegovo zlato življensko dobo stotih let. Kot prijetno navit avtomat nam razpreda z mnogimi štorijami. Pohvali se, da je bil že od malih copat piroman. Izvemo, da je v obdobju druge svetovne vojne v Ameriki sodeloval pri The Manhattan Projectu – izumljanju atomske bombe. Razpreda nam, kako je pil vodko z Stalinom in zakaj so ga po tem poslali na prisilne počitnice v sovietski gulag. Razloži nam, kako je tam spoznal zabitega brata dvojčka Alberta Einsteina, Herberta. In tako naprej.

Ko pomislimo na švedsko filmografijo, najprej verjetno pomislimo na resne filme Ingmarja Bergmana (npr. Sedmi pečat, Persona…) ali pa celo na temačno trilogijo The Girl With the Dragon Tattoo. A ta poskočna in barvita šveđanska komedija je popolno nasprotje omenjenih stvaritev, saj vabi tako mlajše in starejše k prijetnem in zabavnem ogledu.

Ocena: 5/5

Jure Bortek

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *