Slither (2006)

Žanr: grozljivka, komedija
Država: ZDA
Čas trajanja: 95 min
Scenarij in režija: James Gunn
Igrajo: Nathan Fillion, Elizabeth Banks, Michael Rooker…

Skozi vesolje prišviga majčken meteorit, pade v neko hosto na Zemlji in ven iz njega zleze nekakšen sluzast vesoljski polž, ki iz hrbta strelja majhne parazitske črvičke. No, omenjeni sluzko začne počasi romati po gmajni, čakajoč na poštenega najditelja. Z projektilnim črvičkom se okuži Grant Grant (Michael Rooker), ki pa se posledično začne fizično spreminjati v vesoljsko nakazo. Čez nekaj dni ves pohoten hoče naskočiti svojo ženo Starlo (Elizabeth Banks), a mu ta šokirana urno pobegne, saj ji niso njegovi mutirani udi prav nič pogodu. To aliensko konverzijo v gnusnega lignja zapazijo tudi drugi vaščani, saj naš Grant Grant Grant ponoči ustrahuje okolico in začne celo ugrabljati njihove kučne ljubljenčke. Zategadelj se nekaj folka urno vrže v iztrebljevalno grupo, med njimi je tudi luškan policajček Bill Pardy (Nathan Fillion), ki je zacopan v Starlo, in lov na pošasteka se začne.

Režiral je James Gunn, ki se je poigraval tudi s scenarijem. S pisanjem pa se lakho že pohvali za odlično krvoločen Dawn of the Dead (2004).

Slither je poklon oz. homage horror B-filmov iz 50-ih in 60-ih. Formule in pravila ter stil in slog si izposoja iz klasičnih predstavnikov kot so Invasion of the Body Snatchers (1956), The Blob (1958), Night of the Living Dead (1968) in The Thing (1981) ter mnogih podobnih. Najdejo se mnoge reference na dosti, tudi prej omenjenih, filmov. Recimo scena s plavajočim ogromnim vesoljskim spermijem v banji iz Shivers (1975) ali pa prizori, ko alienski črvi zlezejo notri skozi usta in prevzamejo kontrolo nad človekom iz Night of the Creeps (1986). In še kaj bi se našlo.

Film vsebuje vse, kar bi moral posedovati moderni horror. Je zlata mešanica večih žanrov in podžanrov. Ponuja malo znanstvene-fantastike z invazijo izvenzemeljskih sluzkotov, akcijo z raztreljevanjem lobanj in drugih neuporabnih udov ter komedijo – tako vizualno, kot one-liner šale.

Slither psihično in fizično zadovolji vse fene grozljivk. Presenetljivo pa je všeč tudi večini kritikov. Zatorej je Slither eden izmed redkih svojega kova, ki preživijo.

Ocena: 4,5/5

Jure Bortek

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *