Ghostbusters

Ghostbusters (2016)

Režija: Paul Feig
Scenarij: Paul Feig, Katie Dippold (na podlagi scenarija Ghostbusters iz 1984 – Ivan Reitman, Dan Aykroyd, Harold Ramis)
Žanr: komedija, akcija, fantazija
Igrajo: Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Leslie Jones, Chris Hemsworth…
Država: ZDA
Čas trajanja: 116 min

Se spomnite uvodne scene iz originalnih Ghostbustersov iz leta 1984? Ko starko prestraši duh v kleti knjižnice? In kasneje, ko naše junake prestraši duh taiste starke? No, prvo omenjena scena je bolj grozljiva, bolj smešna, bolj zanimiva kot tale celoten remake. Občutek imaš, da film nima ne začetka, ne konca, ne sredine, ne vsebine… Film skače od skeča do skeča, za češnjo na torti pa še le-ti delujejo kot odvržene deleted scenes.

Tokrat so ghostbusterji ženske. Nice! Duhce lovijo stare dobre znanke šova Saturday Night Live – Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon in Leslie Jones. In res, kokos ne pade daleč od palme, film res deluje kot slab SNL skeč. Tak, ki je hitro napisan, kajpak, zadnji dan, saj piscem zmanjkuje časa za karkoli dobrega, zatorej potemtakem dobimo šale brez žmohta. Sicer pa zaigrano ni slabo, kajti tu pa tam se jim celo posreči izustiti kako dobro enovrstičnico.

Poleg praznih šal, enako velja za VFX. Dandanes je vse računalniško in takisto velja za tale rimejk. Posebni vizualni učinki duhcev oz. prikazni oz. paranormalnih entitet so daleč, daleč od posebnega, saj delujejo kot ceneni screensaverji, ki brezglavo letajo okoli mimoidočih. V izvirnikih so duhci imeli neko težo, nek karakter, tukaj so le za odstrel.

Omembe vredne so bedne, vsiljene, cenene in nesmešne cameo vloge slavnih akterjev iz prvih dveh filmov. Bill Murray je kot slavni debunker paranormale hitro odstranjen, ali bolje rečeno, vržen skozi okno. Dan Aykroyd se pojavi kot izgubljen voznik taxija. Prikaže se tudi hartbrejkerka Sigourney Weaver, temnopolti izganjalec duhov Ernie Hudson in cvileča tajnica Annie Potts. Rick Moranis, tečen mali sosed oz. Dark Helmet, je na srečo odsoten (beri: zavrnil je vlogo). Harold Ramis (Ghostbuster z očali) pa je na srečo že pokojni (1944–2014), tako da mu ni treba trpeti zaradi te polomije.

Ocena: 1/5

Jure Bortek

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *